Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Ο Αυτοκράτορας του πάθους και της αίσθησης.

Ο Αυτοκράτορας του Ιαπωνικού κινηματογραφικού πάθους και της αίσθησης της 7ης τέχνης στην άπω Ανατολή μας άφησε χρόνους. Ο τεράστιος  Ναγκίσα Όσιμα, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, σε ηλικία 80 ετών από πνευμονία. Γεννημένος στις 31 Μαρτίου του 1932 στο Κιότο, σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά η αγάπη του για το σινεμά, όπως και για τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ που θαύμαζε τον οδήγησε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο καταγράφοντας τη δική του αυτόνομη πορεία που δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτήν των άλλων μεγάλων Ιαπώνων κινηματογραφιστών όπως οι Σέιτζουν Σουζούκι, Χιρόσι Τεσιγκάρα, Ακίρα Κουροσάβα, Σατόσι Κον και Γιούκιο Μισίμα .
Ο δημιουργός της " Αυτοκρατορίας των Αισθήσεων" το 1976 (που μόνο οι άσχετοι και οι αδαείς μπορούν να χαρακτηρίσουν πορνογραφική ταινία),ανέδειξε την πραγματική εικόνα της μετά-Αριστοκρατικής Ιαπωνίας στη δεκ του 1930 (που πολύ γρήγορα έγινε μιλιταριστική-ιμπεριαλιστική και αυτό αποτυπώνονταν στις παραπαίουσες κοινωνικές τάξεις που χρησιμοποιούσαν τη σεξουαλική ακρώτητα ως ψυχοφάρμακο), του δημιούργησε προσωρινά πρόβλημα. Ο ίδιος γνωρίζοντας την αυστηρή παράδοση της χώρας του στα ήθη (ως αποτέλεσμα του Σιντοϊσμού) και ότι με την κοινή γνώμη της χώρας του δεν παίζεις, είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της προβολής της στην Ιαπωνία, αλλά και την πίεση του Ιαπωνικού διπλωματικού σώματος σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, να απαγορευθεί προσωρινά και να προβληθεί με καθυστέρηση και εκεί.
Ο εκλιπών είχε βραβευτεί το 1978 στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία "Αυτοκρατορία του πάθους" ενώ την υπογραφή του φέρουν μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως η ταινία " Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς", το " Αγόρι", " Ο δαίμονας του μεσημεριού", η "παγίδα".
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν για ένα μεγάλο που όμως θα τον κατατάξουν στους μεγάλους της 7ης τέχνης χωρίς κανένα ενδοιασμό, αν όχι ως τον Αυτοκράτορα του πάθους και της αίσθησης της Άπω Ανατολής, καλό του ταξίδι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

the blog powerd by istosch-data &web center