the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Η ταινιοθήκη της DEFA στον «902 TV»

Η ταινιοθήκη της DEFA στον «902 TV»

Ενα σημαντικό όσο και άγνωστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παράδοσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στο ελληνικό κοινό


Ενα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα ξεκινά η τηλεόραση του «902» με την προβολή φιλμ από την ταινιοθήκη της DEFA (Γερμανική Κινηματογραφική Κοινοπραξία). Από σήμερα, Κυριακή 11 Οκτώβρη, στις 9.30 το βράδυ και κάθε Κυριακή, θα παρουσιαστούν οι καλύτερες ταινίες της άγνωστης στην Ελλάδα, αλλά σημαντικής και αξιόλογης κινηματογραφικής παραγωγής στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ). Μαζί με τις δεκάδες ταινίες μυθοπλασίας θα προβληθούν και μια σειρά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους των αξεπέραστων στο είδος Βάλτερ Χαϊνόφσκι και Γκερντ Σόιμαν.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ των δύο προαναφερομένων κινηματογραφιστών «Ο πόλεμος με τις μούμιες». Η ταινία είναι η πρώτη του Κύκλου της Χιλής, μιας καταπληκτικής τετραλογίας, η οποία θα προβληθεί ολόκληρη και πραγματεύεται με αριστοτεχνικό τρόπο τις εξελίξεις στη Χιλή του Αλιέντε, το αμερικανόπνευστο στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ, το ρόλο της εγχώριας πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων, τις διώξεις και τα βασανιστήρια, αλλά και τον ασίγαστο αγώνα των εργαζομένων και του λαού της Χιλής.

Η DEFA (Γερμανική Κινηματογραφική Κοινοπραξία), αποτέλεσε το όχημα παραγωγής των ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ της ΛΔΓ. Στα 46 χρόνια λειτουργίας της, υλοποιήθηκαν μερικές εκατοντάδες ταινίες μυθοπλασίας και χιλιάδες ώρες ταινιών ντοκιμαντέρ, πολιτικού, κοινωνικού, ιστορικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Από το ντοκιμαντέρ των Βάλτερ Χαϊνόφσκι και Γκερντ Σόιμαν «Το νησί του διαβόλου»
Η φιλμογραφία της DEFA περιλαμβάνει πολλές ταινίες που εμφανίζονται στις λίστες με τις 100 καλύτερες γερμανικές ταινίες όλων των εποχών, υποψηφιότητες για «Οσκαρ», πολυάριθμες συμμετοχές και βραβεύσεις σε σημαντικά Φεστιβάλ (Κάννες, Βενετία κλπ.), ηθοποιούς που έγιναν ευρύτατα γνωστοί όπως ο Αρμιν Μίλερ Σταλ ή η Χίλντεργκαρντ Κνεφ και, το κυριότερο, σημαντικούς δημιουργούς με προεξάρχοντα το μεγάλο Κόνραντ Βολφ (η σχολή Κινηματογράφου του οποίου συνεχίζει να λειτουργεί και σήμερα με συχνές εμφανίσεις σε σπουδαστικά «Οσκαρ» ή στο πρόγραμμα «Cinefondation» των Καννών), o Κουρτ Μέτσιχ, ο Βόλφγκανγκ Στάουτε και πολλοί άλλοι.
Πολιτικά ντοκιμαντέρ

Οι ταινίες ντοκιμαντέρ αποτέλεσαν το «δυνατό χαρτί» της DEFA. Οι αναρίθμητες ώρες υλικού διατηρούν ακόμα και σήμερα ολόκληρη την κοινωνική, ιστορική και κυρίως πολιτική σημασία τους. Αιχμή του δόρατος των ταινιών τεκμηρίωσης ήταν το αχώριστο δίδυμο των κινηματογραφιστών Βάλτερ Χαϊνόφσκι και Γκερντ Σόιμαν, οι οποίοι άνοιξαν εντελώς καινούριους και ανεξερεύνητους δρόμους για το πολιτικό ντοκιμαντέρ. Η μέθοδός τους βασιζόταν στην προσέγγιση των εμπλεκομένων πολιτικών αντιπάλων, συχνά με μεθόδους κυριολεκτικής εξαπάτησης και στην εκμαίευση πληροφοριών και λεπτομερειών που σε καμιά άλλη περίπτωση δε θα γινόταν ευρύτερα γνωστές. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισαν συνταρακτικές ομολογίες των Χιλιανών πραξικοπηματιών και βασανιστών, Νοτιοβιετναμέζων λακέδων των Αμερικανών, εγκληματιών μισθοφόρων, κλπ.

«Οι στρατηγοί», των Β. Χαϊνόφσκι και Γκ. Σόιμαν
Με το επιδέξιο μοντάζ των ταινιών τους, πέτυχαν τη σφαιρική και ολοκληρωμένη κάλυψη των αιτίων, των σκοπιμοτήτων και των πολιτικών που οδήγησαν στις εξελίξεις σε όλα τα θερμά σημεία του πλανήτη. Στο Χιλιανό πραξικόπημα (η σχετική τετραλογία τους παραμένει κλασική και αξεπέραστη), στην αμερικανική ανάμειξη στον πόλεμο του Βιετνάμ, στις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Αφρική, στη χρησιμοποίηση αδίστακτων εγκληματιών κλπ. Οι ταινίες του στούντιο Χαϊνόφσκι - Σόιμαν παραμένουν υποδείγματα ντοκιμαντέρ και αποτελούν πραγματικά ντοκουμέντα με θέση και άποψη τα οποία, όντως στρατευμένα, παραμένουν απολύτως έγκυρα και αποκαλυπτικά, συντριπτικά σχεδόν στην εν ψυχρώ παρουσίαση των κρίκων κάθε τραγωδίας.

Η τηλεόραση του «902», σε ένα πολύμηνο αφιέρωμα θα προβάλει τις σημαντικότερες ταινίες μυθοπλασίας (34 τον αριθμό) και το σύνολο των πολιτικών ντοκιμαντέρ των Χαϊνόφσκι - Σόιμαν (16 φιλμ μεγάλου μήκους). Ο Ελληνας τηλεθεατής έχει τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει ολοκληρωμένο ένα σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής ιστορίας, στην ολότητά του σχεδόν σε πρώτη τηλεοπτική προβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

the blog powerd by istosch-data &web center