Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2008

«Στην τύχη ο Μπαλταζάρ»


Σκηνή από την ταινία του Μπρεσόν «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ»

Ο Ρομπέρ Μπρεσόν είναι ο δημιουργός της ταινίας «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ» που θα μεταδόθηκε χτες στις 24.00 από την ΕΤ-1. Τρία παιδιά από το Παρίσι περνούν τις διακοπές τους σ' ένα χωριό των Πυρηναίων, παρέα με μια χωριατοπούλα, την Μαρί. Εχουν κι έναν γάιδαρο που τον βαφτίζουν Μπαλταζάρ. Η οικογένεια ενός από τα παιδιά, του Ζακ, φεύγει για πάντα από το χωριό και το κτήμα της διαχειρίζεται ο πατέρας της Μαρί, στην οποία ανήκει πια και ο Μπαλταζάρ. Τα χρόνια περνούν κι ενώ ο πατέρας της Μαρί κατηγορείται άδικα για κακή διαχείριση, ο Ζακ επιστρέφει για να βγάλει άκρη. Ξαναφεύγει άπρακτος και η Μαρί, απογοητευμένη, παραμελεί τον γαϊδαράκο, που τον αγοράζει ο φούρναρης του χωριού, ο Ζεράρ, ο οποίος μάλιστα αποπλανά την Μαρί. Ο Αρνόλντ, ένας ιδιότυπος τυχοδιώκτης, παραλαμβάνει τον άρρωστο Μπαλταζάρ και τον γιατρεύει, παρά την άποψη του κτηνιάτρου, που συνιστά την ευθανασία...Παίζουν: Αν Βιαζέμσκι, Φρανσουά Λαφάρζ, Φιλίπ Ασλέν, Ναταλί Ζουαγιό, Ζαν-Κλοντ Γκιλμπέρ.(Αναδημοσιεύση απο "Ρ")

Το μήνυμα της εκπληκτικής αυτής ταινίας σταχυολογεί τη σχέση χρήσης ιδιοκτησίας και ατομικής ιδιοκτησίας με ένα τρόπο ιδιαίτερα γνωστό στην Ελληνική ύπαιθρο, δείχνοντας απ' τη μία το δίκαιο της χρησικτησίας και απ' την άλλη το δίκαιο των εκμεταλλευτικών συστημάτων, που στηρίζονται στο δίκαιο της ατομικής ιδιοκτησίας και στο δίκαιο της εργασίας που όμως είναι ξένο στο σύστημα που πραγματοποιείται.
Ο συμβολισμός του γαϊδάρου είναι η επιμονή και η υπομονή που αλληλοδιαδέχονται στις συγκρούσεις ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και το χρήστη γης.

Γιάννης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

the blog powerd by istosch-data &web center